Niezwykle popularna w środkowej części Europy kuchnia węgierska zrobiła furorę głównie dzięki swojemu specyficznemu smakowi i ostrym przyprawom, wśród których najmocniej wyróżnia się papryka czerwona o słodkawym smaku.
Kuchnie | Jedna z wielu wariacji gulaszu (by Einladung_zum_Essen na licencji Pixabay)
Tradycyjne madziarskie leczo przyrządza się z udziałem papryki, cebuli oraz pomidorów i stanowi ono świetny dodatek, na przykład do dań z mięsa lub popularnej w tej części Europy zupy rybackiej z karpi oraz sumów.
Smaczne przekąski
Węgrzy lubią sobie przekąsić odrobinę pogaczy, czyli bułek drożdżowych, nadzianych śmietanką i serem oraz zaprawianych na słono. Popularne są także langosze – czyli smażone placki z mąki pszennej, drożdży i soli, czasami również mleka i startych ziemniaków, zazwyczaj podawanych ze śmietaną lub sosem czosnkowym, a także serem lub innymi dodatkami.
Węgierskie desery
Węgrzy gustują w słodkich tortach czekoladowych, na biszkoptowym cieście i często z dodatkiem bardzo słodkich dżemów. W sosie czekoladowym przyrządza się także znane tu powszechnie naleśniki z nadzieniem orzechowym - naleśniki à la Gundel. Posmakować na Węgrzech można również strudel jabłkowy, makowiec czy specjalne ciasto, podobne do sękacza.
Węgry słyną także z wina o specyficznym słodkim i deserowym smaku czyli tokaju. Warto również posmakować ziołowego likieru o nazwie Unicum.
Kuchnie | Na Węgrzech można skosztować wielu dać z dodatkiem papryki (by EME na licencji Pixabay)
Tysiące odmian papryki
Znający ponad tysiąc odmian papryki Węgrzy najczęściej jadają na śniadania kanapki z wędliną i szczególnie lubią zjadać plasterki salami. Na obiad jada się zazwyczaj mięso z dodatkiem lanych klusek czy zupą z ryb słodkowodnych, doprawioną cebulą i papryką. Sam popularny węgierski gulasz przyrządza się najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego.
Tradycyjne węgierskie dania to: porkolt, gulasz, paprykarz, fokań, bogracz (zupa gulaszowa), ragout z papryką, kluski, knedle czy zacierki.
Jeśli skusimy się na specjały z restauracji, podającej dania węgierskie, możemy spróbować: wątróbek gęsich zapiekanych we własnym tłuszczu czy zupy fasolowej z wędzoną golonką.
Węgry | Węgrzy znają i kochają wiele odmian papryki (by falco na licencji Pixabay)
Zainteresują Cię również