Niezwykle popularna w środkowej części Europy kuchnia węgierska zrobiła furorę głównie dzięki swojemu specyficznemu smakowi i ostrym przyprawom, wśród których najmocniej wyróżnia się papryka czerwona o słodkawym smaku.

Kuchnie | Tradycyjna, węgierska zupa gulaszowa
Kuchnie | Tradycyjna, węgierska zupa gulaszowa (by m-louis )

Tradycyjne madziarskie leczo przyrządza się z udziałem papryki, cebuli oraz pomidorów i stanowi ono świetny dodatek, na przykład do dań z mięsa lub popularnej w tej części Europy zupy rybackiej z karpi oraz sumów.

Smaczne przekąski

Węgrzy lubią sobie przekąsić odrobinę pogaczy, czyli bułek drożdżowych, nadzianych śmietanką i serem oraz zaprawianych na słono. Popularne są także langosze – czyli smażone placki z mąki pszennej, drożdży i soli, czasami również mleka i startych ziemniaków, zazwyczaj podawanych ze śmietaną lub sosem czosnkowym, a także serem lub innymi dodatkami.

Węgierskie desery

Węgrzy gustują w słodkich tortach czekoladowych, na biszkoptowym cieście i często z dodatkiem bardzo słodkich dżemów. W sosie czekoladowym przyrządza się także znane tu powszechnie naleśniki z nadzieniem orzechowym - naleśniki à la Gundel. Posmakować na Węgrzech można również strudel jabłkowy, makowiec czy specjalne ciasto, podobne do sękacza.

Węgry słyną także z wina o specyficznym słodkim i deserowym smaku czyli tokaju. Warto również posmakować ziołowego likieru o nazwie Unicum.

Kuchnie | Węgry słyną z wina o specyficznym słodkim i deserowym smaku - tokaju
Kuchnie | Węgry słyną z wina o specyficznym słodkim i deserowym smaku - tokaju (by m-louis )

Tysiące odmian papryki

Znający ponad tysiąc odmian papryki Węgrzy najczęściej jadają na śniadania kanapki z wędliną i szczególnie lubią zjadać plasterki salami. Na obiad jada się zazwyczaj mięso z dodatkiem lanych klusek czy zupą z ryb słodkowodnych, doprawioną cebulą i papryką. Sam popularny węgierski gulasz przyrządza się najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego.

Tradycyjne węgierskie dania to: porkolt, gulasz, paprykarz, fokań, bogracz (zupa gulaszowa), ragout z papryką, kluski, knedle czy zacierki.

Jeśli skusimy się na specjały z restauracji, podającej dania węgierskie, możemy spróbować: wątróbek gęsich zapiekanych we własnym tłuszczu czy zupy fasolowej z wędzoną golonką.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Cypryjskie zwyczaje – czyli jak uniknąć gafy? Cypryjskie zwyczaje – czyli jak uniknąć gafy?
Zwyczaje na Cyprze zwykle nie odbiegają od tych panujących w całej Europie. Jest jednak kilka aspektów, na które...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...

Węgry | Węgrzy znają tysiące odmian papryki
Węgry | Węgrzy znają tysiące odmian papryki (by meaduva )