Kuchnia włoska jest niepodważalnie jedną z najsłynniejszych kuchni świata. Znajdziemy w niej bogactwo smaków oraz nasycenie aromatów przeróżnych przypraw i ziół.
Dla większości mieszkańców ziemskiego globu Włochy są tylko i wyłącznie kojarzone z pizzą i spaghetti, a tak naprawdę kuchnia narodowa Włoch w żadnym wypadku nie jest jednolita – wprost przeciwnie.
Apetyczna pizza (by Engin_Akyurt na licencji Pixabay)
Smaki rożnych regionów Włoch
W każdym regionie tego kraju znajdziemy charakterystyczne dla niego potrawy. Dla przykładu, południowe regiony obfitują w dania delikatnie i lekkostrawne, które wchodzą w skład diety śródziemnomorskiej, z kolei na północy potrawy są dużo „cięższe” i bardziej sycące.
Przykładowy jadłospis każdego Włocha zaczyna się od słodkiego śniadania popijanego wyśmienitą kawą cappuccino. Drugie śniadanie jadane jest w porze naszej pory obiadowej i z reguły przyjmuje ono formę obfitego posiłku, w skład którego najczęściej wchodzi mięso oraz tradycyjne potrawy mączne.
Kiedy Polacy zasiadają do kolacji, Włosi mają porę obiadową, która najczęściej przypada w godzinach 17-20.
Obiad jest najważniejszym posiłkiem każdego Włocha i jest spożywany, wręcz celebrowany bez pośpiechu. Zaczyna się tradycyjnie od przystawek, poprzez danie pierwsze (zupy, makarony), drugie (potrawy mięsne), a kończy się sycącym deserem (tiramisu, zabaglione, lody włoskie). Obowiązkowo do obiadu pija się wino (najczęściej czerwone), a do deseru kawę z dodatkiem likieru Amaretto.
Spaghetti
Jest niepodważalnie najbardziej specyficzną i znaną potrawą włoską. Spaghetti to również nazwa samego makaronu, który spełnia swoją główną rolę w tejże potrawie i podawany jest z różnymi sosami posypanymi parmezanem. Do najpopularniejszych sosów przyrządzanych do spaghetti zalicza się:
- Carbonara (w skład wchodzą: boczek, żółtka, parmezan, ser owczy, oliwa oraz przyprawy),
- Bolognese (w skład wchodzą: mięso, warzywa, pomidory, oliwa, czerwone wino oraz przyprawy).
Pizza
Pizza jest znanym na całym świecie płaskim, drożdżowym plackiem, posmarowanym sosem pomidorowym i obsypanym ziołami i startym parmezanem (w oryginalnej wersji).
Obecnie stosuje się różne wariacje dotyczące wytwarzania ciasta jak i stosowanych dodatków, aczkolwiek należy wiedzieć, iż współczesne pizze pretendujące do roli oryginału to zwykle grube ciasta drożdżowe obłożone ogromną ilością wszelakich składników, które w żadnym wypadku nie przypominają prawdziwej włoskiej pizzy.
Włochy | Tiramisu (by Anestiev na licencji Pixabay)
Lasagne
To specyficzny rodzaj makaronu, który wyglądem przypomina duże cienkie płaty. Lasagne przekłada się zazwyczaj mięsem mielonym, serem i sosem beszamelowym lub pomidorowym.
Tortellini
Malutkie pierożki w środku, których znajduje się mięsny lub grzybowy farsz.
Zupa minestrone
Zupa warzywna, w skład której wchodzą: cukinia, fasola, marchew, szpinak, zielony groszek i makaron (zamiennie ryż lub grzanki).
Gnocchi
Tradycyjne włoskie kluski przyrządzane z ziemniaków i sera (w niektórych regionach dodaje się również kasze gryczaną oraz inne warzywa).
Tiramisu
Słynny deser składający się z nasączonych likierem Amaretto biszkoptów, serka mascarpone, jajek, cukru i gęstej śmietany przykrytej grubą warstwą startej czekolady. Ciasto podaje się zwykle do kawy cappuccino lub espresso.
Zabaglione
Pyszny deser przyrządzany z jajek, cukru, serka mascarpone i likieru. Podawany z bitą śmietaną i figami.
Zainteresują Cię również