Kuchnia włoska jest niepodważalnie jedną z najsłynniejszych kuchni świata. Znajdziemy w niej bogactwo smaków oraz nasycenie aromatów przeróżnych przypraw i ziół.

Dla większości mieszkańców ziemskiego globu Włochy są tylko i wyłącznie kojarzone z pizzą i spaghetti, a tak naprawdę kuchnia narodowa Włoch w żadnym wypadku nie jest jednolita – wprost przeciwnie.

Kuchnia włoska | Apetyczna pizza
Kuchnia włoska | Apetyczna pizza (by leeco)

Smaki rożnych regionów Włoch

W każdym regionie tego kraju znajdziemy charakterystyczne dla niego potrawy. Dla przykładu, południowe regiony obfitują w dania delikatnie i lekkostrawne, które wchodzą w skład diety śródziemnomorskiej, z kolei na północy potrawy są dużo „cięższe” i bardziej sycące.

Jadłospis typowego Włocha

Przykładowy jadłospis każdego Włocha zaczyna się od słodkiego śniadania popijanego wyśmienitą kawą cappuccino. Drugie śniadanie jadane jest w porze naszej pory obiadowej i z reguły przyjmuje ono formę obfitego posiłku, w skład którego najczęściej wchodzi mięso oraz tradycyjne potrawy mączne.

Kiedy Polacy zasiadają do kolacji, Włosi mają porę obiadową, która najczęściej przypada w godzinach 17-20.

Obiad jest najważniejszym posiłkiem każdego Włocha i jest spożywany, wręcz celebrowany bez pośpiechu. Zaczyna się tradycyjnie od przystawek, poprzez danie pierwsze (zupy, makarony), drugie (potrawy mięsne), a kończy się sycącym deserem (tiramisu, zabaglione, lody włoskie). Obowiązkowo do obiadu pija się wino (najczęściej czerwone), a do deseru kawę z dodatkiem likieru Amaretto.

Spaghetti

Jest niepodważalnie najbardziej specyficzną i znaną potrawą włoską. Spaghetti to również nazwa samego makaronu, który spełnia swoją główną rolę w tejże potrawie i podawany jest z różnymi sosami posypanymi parmezanem. Do najpopularniejszych sosów przyrządzanych do spaghetti zalicza się:

  • Carbonara (w skład wchodzą: boczek, żółtka, parmezan, ser owczy, oliwa oraz przyprawy),
  • Bolognese (w skład wchodzą: mięso, warzywa, pomidory, oliwa, czerwone wino oraz przyprawy).

Pizza

Pizza jest znanym na całym świecie płaskim, drożdżowym plackiem, posmarowanym sosem pomidorowym i obsypanym ziołami i startym parmezanem (w oryginalnej wersji).

Obecnie stosuje się różne wariacje dotyczące wytwarzania ciasta jak i stosowanych dodatków, aczkolwiek należy wiedzieć, iż współczesne pizze pretendujące do roli oryginału to zwykle grube ciasta drożdżowe obłożone ogromną ilością wszelakich składników, które w żadnym wypadku nie przypominają prawdziwej włoskiej pizzy.

Włochy | Tiramisu
Włochy | Tiramisu (by ilco)

Lasagne

To specyficzny rodzaj makaronu, który wyglądem przypomina duże cienkie płaty. Lasagne przekłada się zazwyczaj mięsem mielonym, serem i sosem beszamelowym lub pomidorowym.

Tortellini

Malutkie pierożki w środku, których znajduje się mięsny lub grzybowy farsz.

Zupa minestrone

Zupa warzywna, w skład której wchodzą: cukinia, fasola, marchew, szpinak, zielony groszek i makaron (zamiennie ryż lub grzanki).

Gnocchi

Tradycyjne włoskie kluski przyrządzane z ziemniaków i sera (w niektórych regionach dodaje się również kasze gryczaną oraz inne warzywa).

Tiramisu

Słynny deser składający się z nasączonych likierem Amaretto biszkoptów, serka mascarpone, jajek, cukru i gęstej śmietany przykrytej grubą warstwą startej czekolady. Ciasto podaje się zwykle do kawy cappuccino lub espresso.

Zabaglione

Pyszny deser przyrządzany z jajek, cukru, serka mascarpone i likieru. Podawany z bitą śmietaną i figami.

Zainteresują Cię również

Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Jacy są Chorwaci? Jacy są Chorwaci?
Długotrwała rzeczywistość wojenna nie pozostała bez wpływu na charakter narodowy Chorwatów, którzy przez wiele lat...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...

 

Przeczytaj również

Aquaparki na Cyprze

Parki wodne to wspaniała zabawa dla całej rodziny. Na Cyprze znajduje się kilka takich obiektów. Do ich specjalności należą między…

Kurorty Hiszpanii: Tossa de Mar

Na pytanie, która z nadmorskich miejscowości Hiszpanii jest najbardziej godna polecenia i która z nich zachowuje swój oryginalny, hiszpański klimat,…

Cypr – święta państwowe i festiwale

Na przestrzeni tysięcy lat ten niewielki kraj był wielokrotnie obiektem różnego rodzaju najazdów i okupacji. Po Fenicjanach Cyprem rządzili Asyryjczycy,…

Festiwal Białe Wino 2012

Przygraniczne miasto Berehowe (ukr. Берегове, węg. Beregszász) nad Werką jest uważane za najbardziej „węgierskie” na Ukrainie. Tradycja organizowania Festiwalu Białego…

Klimat Hiszpanii

Hiszpania jest krajem kojarzonym głownie ze słoneczną pogodą i wysokimi temperaturami, jednak w niektórych jej regionach, w czasie zim, temperatura…

Sopa de Pedra, czyli zupa z... kamienia

Sztuka kulinarna Portugalii jest w dużym stopniu oparta na zupach. Stanowią one ważny i lubiany element portugalskiej kuchni.

Miedziany Jeździec

Legenda głosi, że dopóki Petersburga broni Miedziany Jeździec, dopóty miasto jest bezpieczne i nie ugnie się pod naporem żadnego najeźdźcy…

Najsławniejsi władcy Czech

Pierwszym, o którym wiadomo, że łączy historię polską i czeską jest panujący w XIII wieku jest urodzony w Pradze Wacław…