W obecnych czasach Włochy uważane są za jednego z największych producentów win (ok. 15% produkcji światowej). Dzięki dużemu zróżnicowaniu klimatycznemu we Włoszech uprawia się rozmaite gatunki winogron, które stanowią najważniejszy składnik białych i czerwonych win.

Włochy | Na terenie Włoch znajduje się ponad milion winnic
Włochy | Na terenie Włoch znajduje się ponad milion winnic (by gdominici)

Do najsłynniejszych regionów tego aromatycznego trunku zaliczają się:

  • Piemont
  • Kalabria
  • Toskania
  • Sycylia
  • Veneto
  • Liguria
  • Lombardia

Na terenie państwa włoskiego znajduje się ponad milion winnic, w których produkowane są niezliczone ilości rodzajów win. Nie mniej jednak istnieje kilka gatunków, które każdy szanujący się amator tego szlachetnego trunku znać powinien. Należą do nich:

Chianti

Jest to najsłynniejsze wino włoskie i zarazem jedno z najpopularniejszych na świecie. Chianti posiada niezwykle intensywny czerwony kolor i wytrawny smak. Wytwarzane jest w Toskanii i zawiera 11,5-12,5% alkoholu.

Wśród kilku odmian Chianti najbardziej cenione jest to z czarnym kogutem, które - jak łatwo się domyślić - jest również najdroższe. Oryginalne wino Chianti rozlewa się do bardzo specyficznych pękatych butelek, które umieszczone są w plecionym koszyczku.

Włochy | Czerwone wino włoskie
Włochy | Czerwone wino włoskie (by magnera)

Amarone (Amaeone della Valpolicella)

Wino to produkowane jest w regionie Veneto, gdzie cały proces produkcji jest dość specyficzny, ponieważ używa się wyłącznie podsuszonych winogron. Wino to tradycyjnie dojrzewa w dębowych beczkach przez okres około trzech lat.

Amarone jest czerwonym winem występującym w postaci wytrawnej oraz półwytrawnej i ma postać silnie skoncentrowaną.

Nebbiolo

Nebbiolo produkowane jest w regionie Piemont, gdzie winnice ulokowane są zazwyczaj na zboczach wzniesień. Wino to uważane jest za jedną z najszlachetniejszych odmian, a jego okres dojrzewania w dębowych beczkach wynosi minimum 24-36 miesięcy.

Marsala

Niezwykle słodkie czerwone wino produkowane na Sycylii w mieście Marsala. Zawartość alkoholu w winie oscyluje w granicach 15-18%. Marsala zwykle pijane jest do słodkich deserów, ale czasami zdarza się, że serwuje się je do przystawek lub jako aperitif.

Zainteresują Cię również

Chorwackie alkohole Chorwackie alkohole
Baczny turysta mijający autokarem rozległe połacie chorwackich winnic, na pewno domyśli się, iż kraj ten powinien...
Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Cypryjskie alkohole Cypryjskie alkohole
Cypryjczycy oprócz znakomitej śródziemnomorskiej kuchni i słodyczy, oferują również wyśmienite alkohole. Ogromną...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...