W obecnych czasach Włochy uważane są za jednego z największych producentów win (ok. 15% produkcji światowej). Dzięki dużemu zróżnicowaniu klimatycznemu we Włoszech uprawia się rozmaite gatunki winogron, które stanowią najważniejszy składnik białych i czerwonych win.

Wino we Włoszech

Na terenie Włoch znajduje się ponad milion winnic (by chetanls na licencji Pixabay

Do najsłynniejszych regionów tego aromatycznego trunku zaliczają się:

 
  • Piemont
  • Kalabria
  • Toskania
  • Sycylia
  • Veneto
  • Liguria
  • Lombardia

Na terenie państwa włoskiego znajduje się ponad milion winnic, w których produkowane są niezliczone ilości rodzajów win. Nie mniej jednak istnieje kilka gatunków, które każdy szanujący się amator tego szlachetnego trunku znać powinien. Należą do nich:

Chianti

Jest to najsłynniejsze wino włoskie i zarazem jedno z najpopularniejszych na świecie. Chianti posiada niezwykle intensywny czerwony kolor i wytrawny smak. Wytwarzane jest w Toskanii i zawiera 11,5-12,5% alkoholu.

Wśród kilku odmian Chianti najbardziej cenione jest to z czarnym kogutem, które - jak łatwo się domyślić - jest również najdroższe. Oryginalne wino Chianti rozlewa się do bardzo specyficznych pękatych butelek, które umieszczone są w plecionym koszyczku.

Włoskie wina

Czerwone wino włoskie (by RobbyFo na licencji Pixabay

Amarone (Amaeone della Valpolicella)

 

Wino to produkowane jest w regionie Veneto, gdzie cały proces produkcji jest dość specyficzny, ponieważ używa się wyłącznie podsuszonych winogron. Wino to tradycyjnie dojrzewa w dębowych beczkach przez okres około trzech lat.

Amarone jest czerwonym winem występującym w postaci wytrawnej oraz półwytrawnej i ma postać silnie skoncentrowaną.

Nebbiolo

Nebbiolo produkowane jest w regionie Piemont, gdzie winnice ulokowane są zazwyczaj na zboczach wzniesień. Wino to uważane jest za jedną z najszlachetniejszych odmian, a jego okres dojrzewania w dębowych beczkach wynosi minimum 24-36 miesięcy.

Marsala

Niezwykle słodkie czerwone wino produkowane na Sycylii w mieście Marsala. Zawartość alkoholu w winie oscyluje w granicach 15-18%. Marsala zwykle pijane jest do słodkich deserów, ale czasami zdarza się, że serwuje się je do przystawek lub jako aperitif.

Zainteresują Cię również

Chorwackie alkohole Chorwackie alkohole
Baczny turysta mijający autokarem rozległe połacie chorwackich winnic, na pewno domyśli się, iż kraj ten powinien...
Cypryjskie alkohole Cypryjskie alkohole
Cypryjczycy oprócz znakomitej śródziemnomorskiej kuchni i słodyczy, oferują również wyśmienite alkohole. Ogromną...
Kiedy jechać do Włoch? Kiedy jechać do Włoch?
Na takie pytanie można by odpowiedzieć krótko: Włochy są jednym z najbardziej popularnych kierunków turystycznych...
Oktoberfest – niemieckie święto piwa Oktoberfest – niemieckie święto piwa
Oktoberfest to słynne niemieckie święto piwa obchodzone co roku w październiku. Czy znacie genezę tego festynu,...
Celtia Celtia
Celtia (سلتيا) to nazwa tunezyjskiej marki piwa, które produkowane jest od 1925 roku. Obecnie jest to jeden z...
Muzeum Wina w Limassol Muzeum Wina w Limassol
Tradycja produkcji wina na Cyprze jest silna i sięga kilka tysięcy lat wstecz, nie dziwi więc fakt, że produkcji...