Boukha (بوخة) to tunezyjski słodkawy, bezbarwny alkohol wyrabiany ze sfermentowanych fig. To dość nietypowe zjawisko, że w kraju muzułmańskim produkowany jest tak mocny trunek spirytusowy.
Jednakże, jak podają statystyki, tylko 6% społeczeństwa tunezyjskiego spożywa alkohol.
Tunezja | Boukha – biała figowa wódka (Alkol by Ali Utku Selen na licencji CC BY-SA 2.0)
Alkoholowy duch
Nazwa alkoholu wywodzi się z dialektu języka judeo-tunezyjskiego lub judeo-berberyjskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „alkoholowy duch”.
Alkohol ten otrzymuje się podczas typowego procesu destylacji. Boukha ma od 36 do 40% alkoholu. Jedna z najbardziej znanych destylarni, w której boukha produkowana jest na sprzedaż, znajduje się w La Soukra, nieopodal stolicy kraju.
Narodowy trunek
Boukha jest traktowana jako narodowy trunek, który pity w niewielkich ilościach przed posiłkiem jako aperitif ma zaostrzać apetyt, a po posiłku jako digestif pomaga w przyspieszeniu procesów trawiennych.
Figowa wódka może być podawana sama, w temperaturze pokojowej lub zmrożona, albo jako dodatek do koktajli i baza do drinków. Zazwyczaj boukha przed posiłkiem podawana bywa z zestawem najróżniejszych przekąsek nazywanych kémia. Ponadto wykorzystywana bywa także do zaostrzania smaku sałatek oraz nadania wyrazistości deserów.
Tunezja | Boukha traktowana jest jako narodowy alkohol (by skazar)
Typowe drinki i koktajle przygotowywane na bazie wódki boukha:
Sidi Bou – to drink dla tych, którzy lubią prostotę smaków. Sok lub mieszankę soków owocowych (ananasowy, pomarańczowy, grejpfrutowy, gruszkowy lub brzoskwiniowy) miesza się z alkoholem boukha w proporcji ¾ soku i ¼ alkoholu. Sisi Bou podaje się dobrze schłodzony w wysokiej szklance.
Hammamet – to przepyszny koktajl pity jako aperitif. Aby go przygotować należy zmieszać sok pomarańczowy z boukha w proporcji ¾ soku i ¼ alkoholu, a następnie dodać odrobinę czerwonego syropu grenadine wyrabianego z owoców granatu. Piękny kolor i orzeźwiający smak tego koktajlu powodują, że jest on często zamawiany przez turystów.
Monastir – to koktajl o niezwykłym smaku. Przygotowuje się go w szejkerze intensywnie mieszając, w proporcjach: 1/3 kremu kakaowego, 1/3 śmietany oraz 1/3 wódki boukha. Mocno schłodzony podawany jest w kieliszkach koktajlowych.
Innymi mocnymi alkoholami, które można kupić w Tunezji są: wyrabiany z daktyli 40-procentowy słodki thibarine oraz rodzaj grappy aromatyzowanej różnymi roślinami. Mimo wysokich cen tunezyjskich alkoholi, stały się one jednymi z najczęściej kupowanych przez turystów pamiątek oraz prezentów dla znajomych.
Zainteresują Cię również