Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są niezwykle fantazyjne i słodkie. Poznamy tu różne rodzaje chałw, galaretek, puddingów i wypieków, które często okażą się dla naszego podniebienia zupełnie nowym doznaniem.

Turcja | Stambuł – kolorowe słodkości z tureckiego targu

Turcja | Stambuł – kolorowe słodkości z tureckiego targu (Turkish delight by Guillén Pérez na licencji CC BY-ND 2.0)

Chałwa

W Polsce znana jest głównie chałwa wytwarzana z miazgi ziaren sezamu, ale nie jest to jedyny rodzaj tego słodkiego wyrobu dostępny w Turcji.

Wśród rodzajów chałwy sezamowej (tahin helvası) do najpopularniejszych należą: chałwa z pistacjami, kakaowa oraz chałwa bez dodatków (sade).

Turecką chałwę wytwarza się również z orzechów – spotkamy te bardzo słodkie chałwy pod nazwami yaz helvası oraz kos helvası. Zawierają one zazwyczaj orzechy włoskie, pistacjowe lub laskowe; czasem dodaje się do nich też czekoladę bądź mastyks.

İrmik helvası to chałwa wytwarzana z gruboziarnistej pszenicy. Turcy częstują się tym smakołykiem w czasie Mevlidu, czyli nocy upamiętniającej przyjście na świat Mahometa.

Pismaniye

Pişmaniye to szczególny rodzaj chałwy, nazywany „kłębkiem wełny”. Przypomina watę cukrową. Wytwarza się ją z mąki pszennej i cukru. Tradycyjnie dodaje się do smaku aromat waniliowy, choć spotykamy też pişmaniye kakaowe.

Turcja | Pişmaniye, czyli chałwa-wata cukrowa

Turcja | Pişmaniye, czyli chałwa-wata cukrowa (pismaniye by genta_hgr na licencji CC BY 2.0)

Lokum

Lokum, znane też jako rachatłukum czy Turkish delight, przypomina galaretkę i jest wyrabiane z mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej oraz cukru (dawniej miodu). Składniki te wrzuca się do wody i gotuje razem z orzechami lub owocami. Lokum było dawniej jadane po posiłkach, jako smaczny środek na dobre trawienie.

Lokum często aromatyzuje się wodą różaną, miętą, cytryną lub innymi aromatami owocowymi. Są również lokum z orzechami. Galaretki dekorowane są cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Turcja | Turkish Delight na targu w Stambule

Turcja | Turkish Delight na targu w Stambule (IMG_9362 by Brian Jeffery Beggerly na licencji CC BY 2.0)

Ciastka i ciasteczka

Najbardziej znana spośród tureckich ciastek jest baklava, składająca się z wielu cieniutkich warstw ciasta yufka, przekładanego warstwami drobno posiekanych orzechów z syropem lub miodem. Na wierzchu baklavę dekoruje się syropem i posiekanymi pistacjami. Najsłynniejsze baklavy pochodzą z Gaziantepu.

Ciasto na kadayif (kadayıf) musi być z kolei smażone na patelni w formie cieniutkich pasków – tak, że końcowy efekt przypomina makaron. Również te ciastka nadziewa się orzechami (najczęściej włoskimi) i polewa syropem. Wersja kadayıfu nadziewana serem nazywa się künefe.

Słodkością mniejszych rozmiarów jest tulumba, wykonana ze smażonego ciasta, zanużonego następnie w syropie.

Turcy lubią również mniej słodkie, kruche ciastka, najczęściej z orzechami i migdałami. Takie domowe ciasteczka zwie się kurabiye.

Turcja | Apetyczne tureckie słodycze

Turcja | Apetyczne tureckie słodycze (dondurmam gaymak by Arzu Kayhan na licencji CC BY 2.0)

Desery mleczne

Nazywa je się ogólnie muhallebi. Jednym z najpopularniejszych jest sütlaç – rodzaj puddingu, przygotowywanego z ryżu, mleka i cukru, posypanego cynamonem.

Gullac (Güllaç) to deser popularny szczególnie w okresie Ramadanu. Składa się z dużych, cienkich warstw ciasta z mlekiem, wodą różaną oraz pestkami granatu i orzechami włoskimi.

Ciekawym deserem jest tavuk gogsu (tavuk göğsü), rodzaj puddingu z mleka, cukru, ryżu oraz cienkich kawałków piersi z kurczaka, nadająca deserowi ciągliwą teksturę.

Pieczony tavuk göğsü jest podstawą innego deseru – kazandibi (dosł. „dno gara”), nazwanego tak ze względu na celowo przypaloną wierzchnią warstwę.

Turcja | Aşure

Turcja | Aşure (Aşure ayınız mübarek olsun. by ebruli na licencji CC BY 2.0)

Asure (Aşure)

Jest to deser spożywany głównie w czasie święta upamiętniającego zakończenie Potopu. Jest to rodzaj słodkiej, gęstej zupy, zawierającej mieszankę ziaren zboża, ziaren fasoli, ryżu, groszku, suszonych owoców, różnych orzechów, w tym piniowych, często też wody różanej.

Dondurma

Dondurma to tureckie lody pochodzące z miasta Kahramanmaraş. Są wyrabiane z mleka, cukru, sahlepu i mastyksu, z dodatkami smakowymi. Mieszanka jest ubijana. Chociaż wszystkie lody można nazwać po turecku dondurma, ten tradycyjny wyrób znany jest jako Maraş dondurması.

Turcja | Tureckie lody Dondurma

Turcja | Tureckie lody Dondurma (Dondurma 1,00 YTL by Yusuke Kawasaki na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Tradycyjne sery z Cypru – Halloumi, Anari i Kefalotyri Tradycyjne sery z Cypru – Halloumi, Anari i Kefalotyri
Jedną z kulinarnych specjalności Cypru są sery wyrabiane z owczego i koziego mleka. Do tradycyjnych i...
Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować
Z jakich przysmaków słynie Malta? Czego warto skosztować? Każdy z nas słyszał o słynnym likierze z opuncji, ale na...