Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są niezwykle fantazyjne i słodkie. Poznamy tu różne rodzaje chałw, galaretek, puddingów i wypieków, które często okażą się dla naszego podniebienia zupełnie nowym doznaniem.
Turcja | Stambuł – kolorowe słodkości z tureckiego targu (Turkish delight by Guillén Pérez na licencji CC BY-ND 2.0)
Chałwa
W Polsce znana jest głównie chałwa wytwarzana z miazgi ziaren sezamu, ale nie jest to jedyny rodzaj tego słodkiego wyrobu dostępny w Turcji.
Wśród rodzajów chałwy sezamowej (tahin helvası) do najpopularniejszych należą: chałwa z pistacjami, kakaowa oraz chałwa bez dodatków (sade).
Turecką chałwę wytwarza się również z orzechów – spotkamy te bardzo słodkie chałwy pod nazwami yaz helvası oraz kos helvası. Zawierają one zazwyczaj orzechy włoskie, pistacjowe lub laskowe; czasem dodaje się do nich też czekoladę bądź mastyks.
İrmik helvası to chałwa wytwarzana z gruboziarnistej pszenicy. Turcy częstują się tym smakołykiem w czasie Mevlidu, czyli nocy upamiętniającej przyjście na świat Mahometa.
Pismaniye
Pişmaniye to szczególny rodzaj chałwy, nazywany „kłębkiem wełny”. Przypomina watę cukrową. Wytwarza się ją z mąki pszennej i cukru. Tradycyjnie dodaje się do smaku aromat waniliowy, choć spotykamy też pişmaniye kakaowe.
Turcja | Pişmaniye, czyli chałwa-wata cukrowa (pismaniye by genta_hgr na licencji CC BY 2.0)
Lokum
Lokum, znane też jako rachatłukum czy Turkish delight, przypomina galaretkę i jest wyrabiane z mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej oraz cukru (dawniej miodu). Składniki te wrzuca się do wody i gotuje razem z orzechami lub owocami. Lokum było dawniej jadane po posiłkach, jako smaczny środek na dobre trawienie.
Lokum często aromatyzuje się wodą różaną, miętą, cytryną lub innymi aromatami owocowymi. Są również lokum z orzechami. Galaretki dekorowane są cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Turcja | Turkish Delight na targu w Stambule (IMG_9362 by Brian Jeffery Beggerly na licencji CC BY 2.0)
Ciastka i ciasteczka
Najbardziej znana spośród tureckich ciastek jest baklava, składająca się z wielu cieniutkich warstw ciasta yufka, przekładanego warstwami drobno posiekanych orzechów z syropem lub miodem. Na wierzchu baklavę dekoruje się syropem i posiekanymi pistacjami. Najsłynniejsze baklavy pochodzą z Gaziantepu.
Ciasto na kadayif (kadayıf) musi być z kolei smażone na patelni w formie cieniutkich pasków – tak, że końcowy efekt przypomina makaron. Również te ciastka nadziewa się orzechami (najczęściej włoskimi) i polewa syropem. Wersja kadayıfu nadziewana serem nazywa się künefe.
Słodkością mniejszych rozmiarów jest tulumba, wykonana ze smażonego ciasta, zanużonego następnie w syropie.
Turcy lubią również mniej słodkie, kruche ciastka, najczęściej z orzechami i migdałami. Takie domowe ciasteczka zwie się kurabiye.
Turcja | Apetyczne tureckie słodycze (dondurmam gaymak by Arzu Kayhan na licencji CC BY 2.0)
Desery mleczne
Nazywa je się ogólnie muhallebi. Jednym z najpopularniejszych jest sütlaç – rodzaj puddingu, przygotowywanego z ryżu, mleka i cukru, posypanego cynamonem.
Gullac (Güllaç) to deser popularny szczególnie w okresie Ramadanu. Składa się z dużych, cienkich warstw ciasta z mlekiem, wodą różaną oraz pestkami granatu i orzechami włoskimi.
Ciekawym deserem jest tavuk gogsu (tavuk göğsü), rodzaj puddingu z mleka, cukru, ryżu oraz cienkich kawałków piersi z kurczaka, nadająca deserowi ciągliwą teksturę.
Pieczony tavuk göğsü jest podstawą innego deseru – kazandibi (dosł. „dno gara”), nazwanego tak ze względu na celowo przypaloną wierzchnią warstwę.
Turcja | Aşure (Aşure ayınız mübarek olsun. by ebruli na licencji CC BY 2.0)
Asure (Aşure)
Jest to deser spożywany głównie w czasie święta upamiętniającego zakończenie Potopu. Jest to rodzaj słodkiej, gęstej zupy, zawierającej mieszankę ziaren zboża, ziaren fasoli, ryżu, groszku, suszonych owoców, różnych orzechów, w tym piniowych, często też wody różanej.
Dondurma
Dondurma to tureckie lody pochodzące z miasta Kahramanmaraş. Są wyrabiane z mleka, cukru, sahlepu i mastyksu, z dodatkami smakowymi. Mieszanka jest ubijana. Chociaż wszystkie lody można nazwać po turecku dondurma, ten tradycyjny wyrób znany jest jako Maraş dondurması.
Turcja | Tureckie lody Dondurma (Dondurma 1,00 YTL by Yusuke Kawasaki na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również