Azja - ciekawe miejsca w Azji. Wakacje, podróże i wczasy w Azji i inne informacje.

Manti (manti)

in Turcja

Manti (mantı) to tradycyjne danie tureckie, przypominające nasze pierożki czy uszka. Ma ono bardzo długi rodowód, sięgający średniowiecza. Do Anatolii dotarło z Azji Środkowej, wraz z przybywającymi stamtąd plemionami tureckimi.

Kumpir

in Turcja

Kumpir to bardzo popularny rodzaj tureckiego fast foodu. Jego podstawowym składnikiem jest... duży ziemniak.

Borek (börek)

in Turcja

Borek (börek) to rodzaj dania przygotowywanego z przekładanych nadzieniem placków yufka – cienkiego ciasta z mąki, wody i soli – podobnych do lawasza czy podpłomyka.

Tureckie desery

in Turcja

Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są niezwykle fantazyjne i słodkie. Poznamy tu różne rodzaje chałw, galaretek, puddingów i wypieków, które często okażą się dla naszego podniebienia zupełnie nowym doznaniem.

Morele

in Turcja

Czy wiecie, że Turcja znajduje się w czołówce największych producentów moreli pospolitej na świecie? Morele potrzebują dużej ilości światła i ciepła a tego, jak dobrze wiemy, w Turcji nigdy nie brakuje.

Dolma

in Turcja

Dolma (co po turecku znaczy: „nadziewany”) to ogólna nazwa dla wszystkich potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw. Dolmy to dania o długim rodowodzie, które dotarły do Anatolii wraz ze środkowoazjatyckimi plemionami tureckimi.

Figi

in Turcja

Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego. Słynie z nich przede wszystkim Turcja i Grecja. To tam, ze względu na swoje wartości odżywcze, figi już od dawna stanowią ważną część diety.

Ryby i owoce morza

in Turcja

Na wybrzeżach Turcji (oblewanej przez aż 4 morza!) można liczyć na bogactwo świeżych ryb oraz innych nadmorskich specjałów, takich jak małże bądź smażone kałamarnice.

Kofte (köfte)

in Turcja

Kofte (kofta, köfte) to potrawa przypominająca klopsy, znana szeroko w Azji Południowej, na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Jest niezwykle popularna w kuchni tureckiej, gdzie występuje w bardzo wielu rodzajach (wg jednego ze źródeł naliczono ich 291!).

Region Śródziemnomorski

in Turcja

Region Śródziemnomorski rozciąga się w południowej części Anatolii. Jest to rejon górzysty. Nierzadko zbocza gór Taurus wznoszą się tuż za nadmorskimi plażami.

Urfa (Şanlıurfa)

in Turcja

To starożytne miasto mezopotamskie uchodzi wśród tureckich muzułmanów za pierwsze miasto wybudowane po Potopie, a także za miejsce narodzin Abrahama.

Edirne

in Turcja

Edirne (dawny Adrianopol), druga stolica Imperium Osmańskiego, znajduje się w europejskiej części Turcji, tuż przy granicy z Grecją. Miasto słynie ze wspaniałych zabytków osmańskich, niepowtarzalnego klimatu oraz zawodów zapaśniczych z wielowiekową tradycją.

Jedziesz do Turcji? Zgłoś swoją podróż w serwisie Odyseusz

in Turcja

Przed samodzielną podróżą nie tylko do Turcji, ale każdego innego kraju, warto zarejestrować się w systemie Odyseusz koordynowanym przez Departament Konsularny MSZ.

Parki narodowe Turcji

in Turcja

Turcja to kraj, który może się poszczycić bardzo różnorodnymi krajobrazami, rzadkimi gatunkami roślin i zwierząt oraz wyjątkowymi miejscami o znaczeniu historycznym. Obszary o szczególnym znaczeniu są chronione m.in. dzięki parkom narodowym.

Region Czarnomorski

in Turcja

Region Czarnomorski obejmuje prawie całą północną Anatolię na wschód od Regionu Marmara. Od północnego wschodu sąsiaduje z Gruzją.

Region Marmara

in Turcja

Region Marmara jest najmniejszym spośród regionów Turcji, ale jednocześnie najgęściej zaludnionym (głównie dzięki ogromnej aglomeracji stambulskiej). Jego obszar stanowią tereny okalające Morze Marmara.

Czego unikać podczas targowania się

in Turcja

Przewodniki i znajomi uczą nas jak się targować, jak wynegocjować najlepszą cenę. Również znajomi robiący zakupy na tureckim bazarze zasypują nas wskazówkami dotyczącymi targowania się. Jednak czy wszystkie są słuszne?

Region Środkowej Anatolii

in Turcja

Centralna Anatolia to kraina wyżynna, otoczona pasmami górskimi. Większą jej część zajmuje Wyżyna Anatolijska. Panuje tu klimat kontynentalny suchy z bezdeszczowym, gorącym latem oraz mroźną, śnieżną zimą.