Szakszuka (شكشوكة ) to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej, które obecnie podawane jest w większości krajów Maghrebu.
Tunezja | Szakszuka (ang. Shakshouka) (Shakshouka by Marc Kjerland na licencji CC BY-SA 2.0)
Wyśmienita mieszanka
W samej Tunezji potrawa ta znana jest pod wieloma nazwami: tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira. Wszystkie te nazwy wywodzą się z języka berberyjskiego, w którym słowo „chouchouka” oznacza w dosłownym tłumaczeniu "mieszankę".
Danie to przygotowuje się podobnie jak ojja smażąc pomidory na oliwie z oliwek, jednakże do szakszuki dodaje się jeszcze cebulę. W zestawie dodatków znajduje się zawsze pieprz, sproszkowana papryka, kolendra i kminek. Czasami dodawany jest także czosnek.
Ponadto do szakszuki dodaje się także inne warzywa, takie jak: cukinia, ziemniaki, fasola i oliwki (zielone lub czarne).
Niektórzy, aby wzbogacić smak i aromat dania oraz jego kaloryczność, przygotowują szakszukę z dodatkiem mięsa lub pikantnych kiełbasek marguez. Gdy danie jest gotowe, na wierzch wybija się jajka, których białko powinno być całkowicie ścięte a żółtko surowe.
Tunezja | Podstawowym składnikiem szakszuki są pomidory (Tomatoes by St0rmz na licencji CC BY-SA 2.0)
Można powiedzieć, że sposobów przygotowania szakszuki jest tyle, ilu jest kucharzy, którzy ją przyrządzają. Przepisy różnią się między sobą także w zależności od regionu Tunezji.
Szakszuka może być bazą do wykonania innych, bardziej skomplikowanych potraw, jednak zazwyczaj podawana jest z bagietką jako danie śniadaniowe.
Zainteresują Cię również





