Szakszuka (شكشوكة ) to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej, które obecnie podawane jest w większości krajów Maghrebu.

Tunezja | Szakszuka (ang. Shakshouka)
Tunezja | Szakszuka (ang. Shakshouka) (by marckjerland )

Wyśmienita mieszanka

W samej Tunezji potrawa ta znana jest pod wieloma nazwami: tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira. Wszystkie te nazwy wywodzą się z języka berberyjskiego, w którym słowo „chouchouka” oznacza w dosłownym tłumaczeniu "mieszankę".

Danie to przygotowuje się podobnie jak ojja smażąc pomidory na oliwie z oliwek, jednakże do szakszuki dodaje się jeszcze cebulę. W zestawie dodatków znajduje się zawsze pieprz, sproszkowana papryka, kolendra i kminek. Czasami dodawany jest także czosnek.

Ponadto do szakszuki dodaje się także inne warzywa, takie jak: cukinia, ziemniaki, fasola i oliwki (zielone lub czarne).

Niektórzy, aby wzbogacić smak i aromat dania oraz jego kaloryczność, przygotowują szakszukę z dodatkiem mięsa lub pikantnych kiełbasek marguez. Gdy danie jest gotowe, na wierzch wybija się jajka, których białko powinno być całkowicie ścięte a żółtko surowe.

Tunezja | Podstawowym składnikiem szakszuki są pomidory
Tunezja | Podstawowym składnikiem szakszuki są pomidory (by linecon0 )

Można powiedzieć, że sposobów przygotowania szakszuki jest tyle, ilu jest kucharzy, którzy ją przyrządzają. Przepisy różnią się między sobą także w zależności od regionu Tunezji.

Szakszuka może być bazą do wykonania innych, bardziej skomplikowanych potraw, jednak zazwyczaj podawana jest z bagietką jako danie śniadaniowe.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...

 

Afryka - lista krajów