Tradycja parzenia i picia kawy w Turcji sięga czasów Imperium Osmańskiego, a od 2013 roku widnieje na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO, jako symbol tureckiej gościnności, przyjaźni i nieodłączny element kultury tureckiej.

Turcja | Tradycja picia i parzenia kawy jest bardzo ważnym elementem kutury tureckiej

Turcja | Tradycja picia i parzenia kawy jest bardzo ważnym elementem kutury tureckiej (Turkish Coffe by Jorge Cancela na licencji CC BY 2.0)

Historia kawy w Turcji

Kawa w Turcji pojawiła się na początku XVI wieku i szybko zyskała ogromną popularność na całym Bliskim Wschodzie. Arabski port Al-Mucha położony nad Morzem Czerwonym był jednym z najważniejszych ośrodków handlu ziarnami kawy. Otwarcie w połowie XVI wieku pierwszej kawiarni w Stambule, nie obyło się bez licznych kontrowersji i krytyki ze strony ortodoksyjnej części społeczeństwa. Pomimo tego już u schyłku XVI wieku picie kawy stało się codziennym zwyczajem zarówno wśród sułtanów jak i reszty społeczeństwa. Powstawało coraz więcej kawiarni, w których nie tylko można było napić się kawy, ale również spotkać i porozmawiać z sąsiadami, wymienić informacje, posłuchać muzyki czy opowiadań bajarzy. W tym czasie Turcja ugruntowała swą pozycję głównego pośrednika w handlu kawą i jako taki stała się prawdziwym kawowym imperium.

Proces parzenia i sposób podania kawy

Kawę w Turcji przyrządza się w tradycyjny sposób, który wymaga odpowiedniego przygotowania składników oraz specjalnej techniki parzenia. Najpierw świeżo palone ziarna kawy uciera się na drobny proszek, a następnie wsypuje do specjalnego mosiężnego tygielka, zalewa zimną wodą i dodaje cukier. Tygielek z kawą ustawia się na ogniu i gotuje do momentu aż na powierzchni pojawi się piana po czym się go odstawia, by piana opadła i znów zagotowuje. Cały proces parzenia wymaga aż trzykrotnego zagotowania kawy.

Zaparzoną kawę podaje się w malutkich filiżankach wraz ze szklaneczką wody. Aby przyrządzić 2 filiżanki tego mocnego napoju potrzeba 4 łyżek kawy i 4 łyżeczki cukru.

Znaczenie tradycji picia kawy

W Turcji kawę pija się w ciągu dnia, najczęściej w kawiarni – miejscu w którym można porozmawiać ze znajomymi lub spokojnie przeczytać gazetę czy książkę. Kawę serwuje się także przy okazji wszystkich ważnych uroczystości rodzinnych oraz świąt religijnych.

Tradycja parzenia i picia kawy w Turcji jest nierozerwalnie związana z kulturą tego kraju i stanowi jej ważny element, o czym świadczą literatura i muzyka turecka, gdzie znaleźć można wersy poświęcone temu napojowi.

Turcja | Ziarna kawy najlepiej zmielić bezpośrednio przed parzeniem, aby kawa miała intensywny aromat

Turcja | Ziarna kawy najlepiej zmielić bezpośrednio przed parzeniem, aby kawa miała intensywny aromat (Coffee beans - office stimulant by Lilian Wong na licencji CC BY-SA 2.0)

Przepis na kawę po turecku

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 4 łyżeczki tureckiej kawy w ziarenkach
  • 4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kawę należy zmielić w młynku na bardzo drobny proszek a następnie przesypać do tygielka lub małego rondelka. Dodajemy wodę i cukier. Tygielek ustawiamy na gazie i zagotowujemy aż pojawi się piana, wówczas go zdejmujemy. Ważne jest, aby kawy nie gotować. Kiedy piana opadnie znów zagotowujemy i znów odstawiamy. Po trzykrotnym zagotowaniu kawa jest gotowa i można ją przelać do filiżanek.

Turcja | Kawa po turecku musi być mocna i słodka

Turcja | Kawa po turecku musi być mocna i słodka (Sugar Cubes by Kurtis Garbutt na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Chorwacja – świat roślinny Chorwacja – świat roślinny
Świat roślinny Chorwacji podzielić można na wyraźne strefy: nadmorską strefę roślinności śródziemnomorskiej,...
Cypr - świat roślinny Cypr - świat roślinny
Cypr jest najbardziej lesistą wyspą w całym obszarze śródziemnomorskim. Już w starożytności uważany był za wyspę...